چگونه در بازی حکم برنده شویم؟
فهرست مطالب
فکر میکنم کمتر ایرانی باشه که تا حالا حکم بازی نکرده یا اصلا اسم این بازی به گوشش نخورده! بازی حکم یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین بازی کارتی هست که بر اساس ادعای خیلیها ریشه ایرانی داره. البته خیلیها این بازی رو شبیه به بازی ویست که یک بازی کلاسیک کارتی انگلیسی که تو قرن هجدهم و نوزدهم بازی میشد، میدونن. با همه اینها تو بازیهای کارتی، حکم برای ما گل سر سبد مجلسه و تقریبا تو همه مهمونیها و دورهمیها ما رو ساعتها مشغول میکنه. البته اگه بخوام نظر شخصیم رو بگم؛ این بازی واقعا هیجان انگیز و باحاله و هر کسی حداقل یکبار باید اون رو تجربه کنه. این بازی گروهی رو میتونین به صورت چهار، سه و دو نفره بازی کنین، البته محبوبترین نوع این بازی حکم چهار نفرهست. اگه تا اینجای مقاله شما هم دلتون میخواد که این بازی هیجانانگیز رو انجام بدین، اما هیچی از قوانین و قواعدش نمیدونین، نگران نباشین. چون من میخوام تا درباره صفر تا صد این بازی با شما صحبت کنم.
آموزش بازی حکم پاسور (ورق بازی)
همونطور که گفتم حکم چهار نفره رایجترین نوع این بازی هست. این بازی با 52 تا کارت و به صورت دو به دو انجام میشه. یعنی بازیکنها به صورت گرد میشینن و افراد روبهروی هم با همدیگه یک گروه رو تشکیل میدن و امتیاز این بازی به صورت گروهی محاسبه میشه، نه تکی.
هر دوری که بازی تموم میشه رو یک دست میگن و گروهی که بتونه تو هر دست 7 امتیاز بگیره برنده اون دست هست و در نهایت گروهی که امتیاز هفت دست رو به اسم خودش ثبت کنه، برنده کل بازی به حساب میاد.
حالا چطوری این بازی رو شروع کنیم؟ به کسی که بازی رو شروع میکنه حاکم میگن. اما از کجا بفهمیم که کی حاکمه!؟ بعد از اینکه با هم یار شدین، یکی از بازیکنها (به صورت رندوم) شروع به پخش کردن کارت بین همه میکنه. یعنی به این ترتیب که جلوی هر بازیکن و حتی خودش یک کارت میذاره. این کار رو اونقدر ادامه میده تا بالاخره یک بازیکن کارت آس بگیره. در نهایت اون آدم خوششانس میشه حاکم و باید بازی رو شروع کنه.
نحوه پخش کردن کارت ها در بازی حکم
بعد از اینکه حاکم انتخاب شد، نفر سمت چپی حاکم باید بعد از بُر زدن، 5 تا کارت رو به هر نفر بده و این کار رو اول از حاکم شروع میکنه. تو این قسمت حاکم باید با توجه به کارتهایی که داره یک خال رو به عنوان حکم مشخص کنه. مثلا اگه تو دست حاکم؛ آس، سرباز و 9 خشت و شاه گشنیز و آس دل باشه، بهترین انتخاب برای حکم خال خشت هست. بعد از تعیین حکم مجددا هر نفر 4 کارت میگیرن تا در نهایت هر بازیکن 13 تا کارت داشته باشه.
اما اگه 5 تا کارتی که برای حکم کردن به حاکم میدن زیر 10 باشه (یعنی 5، 4، 6، 7، 9) حاکم میتونه به اصطلاح دست رو بریزه. تو این حالت از نو دست رو بُر میزنن و از نو پخش میکنن.
ارزش و شناخت کارتها در حکم
قبل از صحبت درباره ارزش هر کارت، میخوام تا یک تو توضیح کوتاه درباره هر کدوم از شکلهای کارت بدم؛ خال خشت لوزی و به رنگ قرمزه، خال پیک شبیه به عدد 5 و رنگش مشکیه، خال دل شکل قلب قرمزه و خال گیشنیز هم شبیه به برگ و رنگ مشکی داره.
حالا دیگه میرسیم به ارزش کارتها تو بازی حکم. چون یک جورهایی کل بازی رو ارزش همین کارتها میچرخه. اما فارغ از هر چیزی، آس تو این بازی بیشترین ارزش رو داره و هر کسی که آس بازی کنه، اون دست رو صاحب میشه. تو ادامه درباره بقیه کارتها صحبت میکنیم:
- آس از همه کارتهای یک خال با ارزشتر و سرتر هست.
- بعد از آس به ترتیب ارزش کارتها شاه، بیبی، سرباز، ده و… هستش.
- خال دو رو میشه بیارزشترین دونست، چون نمیتونه هیچ کارتی رو سر کنه.
- خال انتخاب شده به عنوان حکم، ارزش بالاتری نسبت به همه اینها داره.
مثلا اگه حکم پیک باشه و کارت دل داره بازی میشه، حتی اگه آس دل زمین بخوره، بازیکن میتونه با 2 پیک اون دست رو بگیره.
شروع آموزش بازی حکم پاسور (ورق بازی)
خب حالا که هر بازیکن 13 تا کارت داره و حاکم هم حکم کرده، حاکم با توجه به دستی که داره بازی رو شروع میکنه و یک کارت رو روی میز میذاره و به ترتیب بازیکنهای بعدی باید مطابق با کارتی که حاکم انداخته بازی کنن. مثلا اگه حاکم بیبی دل بازی کرد، بقیه بازیکنها باید حتما دل بازی کنن.
بعد از اینکه همه کارتشون رو انداختن، اون گروهی برندهست که ارزش کارتش بیشتر باشه. بعد گروه برنده کارتها رو جمع میکنه و یکدست رو میبره. حالا برای دست جدید، اون کسی اولین کارت رو میندازه که دست قبل کارتش بیشترین امتیاز رو داشته. اما اگه یکی از بازیکنها خالی که داره بازی میشه رو نداشت چاره چیه؟ میتونه از دو روش بریدن یا رد دادن استفاده کنه.
رد دادن در حکم
خب حالا فرض میکنیم که هم تیمی شما خال دل رو بازی کرده و سر هستش، اما شما بین کارتهاتون هیچ خال دلی ندارین، تو این شرایط بهترین کار اینه که با یک خال دیگه (جز خال حکم) بازی کنین. مثلا با انداختن خال گشنیز به اصطلاح اون دست رو رد میدین.
بریدن در حکم
اما اگه تو شرایط بالا بودیم و کارتی که هم تیمیمون بازی کرد اونقدر ارزش نداشت که ما دست رو بگیریم، باید با یک کارت حکم اون دست رو ببُریم. چون خال حکم ارزشش ازهمه کارتها بیشتره و وقتی شما اون رو استفاده میکنین برنده اون دست میشین.
قوانین بازی حکم
تو بازی حکم یکسری قوانین تو شرایط استثنایی برای امتیاز داندن وجود داره که تو این قسمت درباره هر کدوم از اونها باهاتون صحبت میکنم:
کوت کردن: اگه تیم حاکم بتونه 7 دست رو بدون اینکه تیم مقابل حتی یکدست رو بگیره، ببره اصطلاحا تیم بازنده کوت میشه و تیم حاکم به جای یک امیتاز 2 امتیاز رو برای خودش ثبت میکنه.
حاکم کوتی: اگه گروه مقابل حاکم با اقتدار 7 دست پشت هم رو ببره و اجازه نده که تیم حاکم حتی یک امتیاز بگیره، اینجوری اصطلاحا تیم مقابل رو حاکم کوت یا پرکوت کردن و به جای 1 امتیاز 3 امتیاز با ارزش رو به نفع خودشون ثبت میکنن.
و در آخر مقاله آموزش بازی حکم پاسور (ورق بازی)
تقریبا همه بازیهای کارتی شور و هیجان خاص خودشون رو دارن و خب حکم هم از این قاعده مستثنی نیست. این بازی اینقدر بین ایرانیها طرفدار داره که سایتهای شرط بندی برای جلب رضایت اونها، این بازی جذاب رو به لیست بازیهاشون اضافه کردن.
شاید با خودتون فکر کنین که قوانین بازی حکم خیلی سخت و پیچیدهست، اما فقط کافیه تا یکبار این بازی رو به صورت امتحانی انجام بدین. اونوقت دیگه همه چم و خم این بازی دستتون میاد و مطمئنا شما هم به یکی از طرفدارهاش تبدیل میشین.
تو این مقاله سعی کردم تا شما رو با هر چیزی که به این بازی جذاب مربوط میشه آشنا کنم. امیدوارم که به دردتون بخوره.